7 retail KPI’s om je omzet te verhogen!

Veel winkels willen de winst verhogen, omdat dit nieuwe mogelijkheden opent, zoals het aannemen van meer personeel of het bereiken van andere doelstellingen. Maar hoe realiseer je dit? De eerste stap is het bijhouden en analyseren van key performance indicators (KPI's).

De term KPI is lang niet bij alle bedrijven bekend. Toch is het voor retailers essentieel om op KPI's te sturen. Als een retailer geen rekening houdt met zijn cijfers (of zijn KPI's), is het alsof je een muntje in een wensput gooit en hoopt op het beste.

KPI's zijn belangrijk voor datagedreven groeistrategieën. Althans in theorie, want het identificeren en meten van de juiste KPI's is makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij tamigo zijn KPI's al deel van de oplossing sinds onze start in 2006. Sindsdien hebben we veel bedrijven geholpen KPI's succesvol in te zetten. Vooral retailers, die een voorsprong willen nemen in een concurrerende branche.

In dit artikel kijken we naar de 7 belangrijkste KPI's die retailbedrijven in de gaten moet houden.

Wat zijn KPI's?

Het is de moeite waard om goede KPI's te definiëren, omdat ze vaak worden verward met doelen.

Doel: Een bedrijfsdoelstelling op hoog niveau, meestal vastgesteld door het management. Bijvoorbeeld: "De totale omzet dit jaar met 10% laten groeien".

KPI (Key Performance Indicator): Een meetbare waarde die de vooruitgang van je doel bijhoudt. Het moet kwantificeerbaar en objectief zijn. Bijvoorbeeld: "aantal verkopen per medewerker".
Elke afdeling of medewerker in een bedrijf kan zijn eigen set KPI's hebben. Het is dan hun verantwoordelijkheid om zich deze eigen te maken, ze te controleren en zo nodig actie te ondernemen om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Kritieke prestatie indicatoren zijn nuttig voor allerlei bedrijfsprocessen. Verkoop is lang niet de enige. Binnen onze oplossing hebben we tal van categorieën. Deze omvatten efficiëntie en optimalisatie van alle processen, kostenbeheersing en HR-management.

Waarom zijn KPI´s belangrijk?

Bij correct gebruik hebben KPI's zoveel te bieden. Dit is waarom: Ze houden je bedrijf op koers. In tegenstelling tot intuïtie zijn het harde cijfers die de kern van de prestaties van je bedrijf raken. Je kunt zien waar je succes hebt en waar je tekortschiet.

Zo kun je proactief te werk gaan. Het hele punt van KPI's is dat ze meetbaar zijn: per uur, per dag en per maand. Dankzij real-time inzichten kan je op tijd bijsturen. Zo kom je eind van het jaar niet voor verrassingen te staan.

Ze geven je personeel een nieuwe focus. Jaarlijkse bedrijfsdoelstellingen kunnen losstaan van het dagelijkse werk. KPI's trekken de lijn naar bredere doelen en maken de bijdrage van de medewerkers zichtbaar.

Wat zijn de belangrijkste KPI's in de detailhandel?

Supermarkten, kledingwinkels, warenhuizen... De retail is verre van uniform en elk bedrijf heeft zijn eigen manier om succes te meten. Echter, er zijn enkele kern-KPI's die altijd nuttig blijken te zijn.

Dankzij onze ervaring met het helpen van grote retailers in heel Europa om hun workforce management te optimaliseren, adviseren wij de volgende KPI's:

Productiviteit

Verkoop per productief uur.

Deze KPI geeft een duidelijk beeld van de prestaties van het personeel op de momenten dat het actief verkoop genereert (bijv. klanten bedienen in plaats van deelnemen aan trainingen). tamigo biedt ook de mogelijkheid om niet-productieve uren uit te sluiten in de rapportages.

Off-floor Percentage

Het aantal niet-productieve uren op basis van het totale aantal uren.

Niet-productieve uren omvatten zaken als administratie-uren voor managers en training van personeel. Besteden ze te veel tijd aan deze taken en zijn er inefficiënte processen die gestroomlijnd kunnen worden? Gebruik dan het Off-floor percentage rapport in tamigo!

Verkoop over het totaal aantal uren

Omzet gegenereerd over alle uren (zowel productief als niet-productief).

Dit geeft je een overzicht van de piekuren in de winkels. Het helpt managers om personeel efficiënter in te plannen om je drukste (en rustigste) periodes te dekken.

Personeelsverloop

Het aantal werknemers dat de organisatie verlaat in verhouding tot het aantal werknemers in loondienst.

Als het personeelsverloop in één van je winkels hoger is dan in andere, dan kan het zijn dat de manager ondersteuning nodig heeft in het personeelsbeheer. Of het is tijd om het inwerkprogramma kritisch onder de loep te nemen.

Loonkosten

Personeelskosten gebaseerd op uren en loontarieven.

Loonkosten zijn vaak een aanzienlijk deel van de operationele budgetten in de detailhandel. Vooral wanneer er gewerkte overuren bij komen kijken. Een geautomatiseerde oplossing voor het maken van een ploegenrooster, die volledig is geïntegreerd met HR- en salarissystemen, geeft je meer controle over de kosten.

Loonpercentage

Hoeveelheid arbeidskosten in verhouding met de inkomsten.

Een stijgend loonpercentage wijst op een dalende productiviteit van het personeel. Een van de eerste acties om te overwegen is je aanpak van de betrokkenheid van je werknemers.

Verzuimpercentage

Het aantal verzuimuren in relatie tot alle geregistreerde uren.

Medewerkers in de retail die veel no-shows hebben, kampen regelmatig met een burn-out of zijn gedemotiveerd. Het kan ook worden veroorzaakt door inefficiënte tijdregistratie, denk hierbij aan medewerkers die niet inklokken.

Retail KPI's gebruiken om bedrijfsdoelstellingen te bereiken

Als je aan de slag wilt met het verbeteren van je retailbedrijf en het bewaken van de voortgang, kunnen KPI's het antwoord zijn. Voor meer details over KPI's kun je altijd contact met ons opnemen! Als je al een tamigo gebruiker bent, kun je ook meer leren over retail KPI's via ons helpcentrum.

Ben je klaar om je data te analyseren en de juiste doelstellingen voor je retailbedrijf te bepalen? Zo ja, dan hopen we dat deze KPI's je helpen aan de slag te gaan en de voortgang te volgen.

Volgende blog: Hoe meet je KPI's in de retail?