Wat zijn de belangrijkste KPI's in de detailhandel?
Supermarkten, kledingwinkels, warenhuizen... De retail is verre van uniform en elk bedrijf heeft zijn eigen manier om succes te meten. Echter, er zijn enkele kern-KPI's die altijd nuttig blijken te zijn.
Dankzij onze ervaring met het helpen van grote retailers in heel Europa om hun workforce management te optimaliseren, adviseren wij de volgende KPI's:
Productiviteit
Verkoop per productief uur.
Deze KPI geeft een duidelijk beeld van de prestaties van het personeel op de momenten dat het actief verkoop genereert (bijv. klanten bedienen in plaats van deelnemen aan trainingen). tamigo biedt ook de mogelijkheid om niet-productieve uren uit te sluiten in de rapportages.
Off-floor Percentage
Het aantal niet-productieve uren op basis van het totale aantal uren.
Niet-productieve uren omvatten zaken als administratie-uren voor managers en training van personeel. Besteden ze te veel tijd aan deze taken en zijn er inefficiënte processen die gestroomlijnd kunnen worden? Gebruik dan het Off-floor percentage rapport in tamigo!
Verkoop over het totaal aantal uren
Omzet gegenereerd over alle uren (zowel productief als niet-productief).

Dit geeft je een overzicht van de piekuren in de winkels. Het helpt managers om personeel efficiënter in te plannen om je drukste (en rustigste) periodes te dekken.
Personeelsverloop
Het aantal werknemers dat de organisatie verlaat in verhouding tot het aantal werknemers in loondienst.
Als het personeelsverloop in één van je winkels hoger is dan in andere, dan kan het zijn dat de manager ondersteuning nodig heeft in het personeelsbeheer. Of het is tijd om het inwerkprogramma kritisch onder de loep te nemen.
Loonkosten
Personeelskosten gebaseerd op uren en loontarieven.
Loonkosten zijn vaak een aanzienlijk deel van de operationele budgetten in de detailhandel. Vooral wanneer er gewerkte overuren bij komen kijken. Een geautomatiseerde oplossing voor het maken van een ploegenrooster, die volledig is geïntegreerd met HR- en salarissystemen, geeft je meer controle over de kosten.
Loonpercentage
Hoeveelheid arbeidskosten in verhouding met de inkomsten.
Een stijgend loonpercentage wijst op een dalende productiviteit van het personeel. Een van de eerste acties om te overwegen is je aanpak van de betrokkenheid van je werknemers.
Verzuimpercentage
Het aantal verzuimuren in relatie tot alle geregistreerde uren.
Medewerkers in de retail die veel no-shows hebben, kampen regelmatig met een burn-out of zijn gedemotiveerd. Het kan ook worden veroorzaakt door inefficiënte tijdregistratie, denk hierbij aan medewerkers die niet inklokken.