Hoe meet je KPI's in de retail?

Het vaststellen van doelen en het beoordelen van je resultaten kan een aanzienlijke invloed hebben op je verkoopprestaties. Het is simpel: "Meten is weten en verbeteren".

Deze quote omschrijft goed wat het belang is van Key Performance Indicators (KPI’s). Weten wat je doet, is essentieel voor succes in de retailsector. Door te sturen op de belangrijkste KPI’s, krijg je meer inzicht in de prestaties van je bedrijf en kun je de impact van elke inspanning evalueren. Dit is de sleutel tot blijvende groei.

In de vorige blog hebben we de meest relevante KPI's voor de retail sector besproken. Door deze goed te meten, zorg je ervoor dat je ze kunt verbeteren.

Hoe je KPI's kiest, de uitdagingen van het bijhouden ervan en hoe tamigo je kan helpen ze te meten, leggen we uit in deze blog.

Kies de juiste KPI’s

Om KPI's voor de detailhandel op te stellen, is het belangrijk de doelstellingen van het bedrijf te bepalen. Vervolgens worden strategieën bedacht om deze doelen te bereiken en wordt de voortgang van deze plannen gemonitord.

Nu je weet welke KPI’s je het beste kunt gebruiken, moet je de meest geschikte voor jouw organisatie selecteren. Denk er wel aan dat de retail-KPI's verband houden met de doelstellingen van het bedrijf.

Kies kritieke prestatie-indicatoren die je kunt meten en die zinvol zijn. Meet ze op regelmatige basis en vergelijk de gewenste resultaten met de werkelijke resultaten. Door dit te doen, zul je strategisch en georganiseerd te werk gaan en is de kans groter dat de doelen worden bereikt.

De uitdagingen om KPI’s te volgen

Het is essentieel om een grondig inzicht te hebben in je KPI's. Als je de cijfers niet regelmatig onder de loep neemt, ben je niet op de hoogte van de status van je bedrijf of winkel. Het gevolg kan zijn dat je er pas aan het eind van het jaar achter komt dat het doel van 10% omzetstijging niet is gehaald. 

Als je eenmaal hebt besloten om met KPI's te gaan werken, kun je echter voor de volgende uitdagingen komen te staan:

  • Silo-informatie. Retailcijfers komen vaak uit verschillende bronnen, zoals prikklokken, kassasystemen, spreadsheets, enz. Het samenbrengen van al deze gegevens is zowel tijdrovend als complex. Dit geldt met name voor retail bedrijven, waar elke manager vaak zijn eigen voorkeur heeft voor het vastleggen van deze gegevens.
  • Gebrek aan zichtbaarheid. Is je personeel op de hoogte van de gestelde KPI's? Als die niet zichtbaar zijn in de systemen waarmee ze werken, bestaat de kans dat je personeel niet de volle inspanning levert om de KPI's op te volgen.
  • Onjuiste gegevens. Iedereen die wel eens een spreadsheet heeft ingevuld, weet dat er altijd fouten in kunnen sluipen. Handmatige methoden van gegevensinvoer en berekeningen zijn ook vatbaar voor misbruik. Het personeel kan bijvoorbeeld aangeven meer uren gewerkt te hebben dan in werkelijkheid het geval is. Het meten van KPI's is dan ook zinloos als de gegevens niet kloppen.

Hoe kan tamigo jou helpen met KPI’s?

Het overwinnen van de uitdagingen die gepaard gaan met het werken met KPI's begint bij de systemen die je gebruikt. Door specifieke software voor workforce management (WFM) te gebruiken, breng je meetgegevens scherper in beeld.

In tamigo zijn KPI's:

  • Transparant en collaboratief. tamigo is een alles-in-één oplossing, toegankelijk voor alle medewerkers en afdelingen. In plaats dat gegevens verspreid zijn over verschillende systemen, staan de cijfers die Financiën, HR en Operations nodig hebben bij elkaar in tamigo, klaar om te analyseren en te vergelijken.
  • Actiegericht. Elke stakeholder in je bedrijf kan de voor hem relevante KPI's bekijken op de pagina's in tamigo waar ze van belang zijn. Wanneer managers bijvoorbeeld met de planning bezig zijn, kan de KPI "budgeturen" naast de planning worden getoond. De planning wordt direct bijgewerkt als er wijzigingen worden aangebracht. Hierdoor zie je gelijk of er volgens budget wordt gepland.
  • Nauwkeurig. De automatische en gebruiksvriendelijke interface van tamigo, helpt fouten bij het invoeren van gegevens te voorkomen. Daarnaast zorgt tamigo Touch, met de extra mogelijkheid tot geofencing, voor nauwkeurige rapportages van de gewerkte uren van medewerkers.
  • Volledig aanpasbaar. tamigo wordt geleverd met een aantal standaard ingebouwde KPI's. Dit zijn degene die we klanten keer op keer hebben zien gebruiken. Echter, kunnen er ook custom KPI's toegevoegd worden in de oplossing. Kies zelf hoe je ze definieert, berekent en weergeeft. Dankzij de integraties die tamigo biedt, kun je een schat aan externe gegevens toevoegen.

En nu?

Na het lezen van deze blog en de blog '7 retail KPI's om je omzet te verhogen' heb je als het goed is beter zicht op de relevante KPI's en wat je kunt doen om ze te volgen. De laatste stap rest nog!

Neem voor meer informatie contact met ons op. Gebruik je tamigo al? Lees dan meer over retail KPI's in ons helpcentrum.

Meer weten over onze retail campagne? Kijk dan op onze speciale retailpagina.