Tips voor retailers om in 2023 succesvol te zijn

Nu de focus op de consument en zijn shopping journey dit jaar centraal staat, ondersteunen we je graag om een goede klantervaring te bieden. Om je op weg te helpen, hebben we in onze vorige blog zes retail trends besproken die je in 2023 in de gaten zou moeten houden.

Wil je succesvol zijn in 2023? Dan weet je dat dit een uitdaging is als retailer. Voordat je actie onderneemt, zou je de tijd moeten nemen om na te denken wat voor jou het belangrijkst is. We zetten vier tips op een rijtje om je te helpen je bedrijf succesvol te runnen!

Zet Employee Experience op de eerste plaats

Employee experience bestaat uit verschillende interacties die werknemers op de werkvloer hebben. Dit omvat de gebruikte tools, de personen met wie wordt samengewerkt en de sfeer van de werkomgeving. De werknemerservaring is dus een combinatie van de technologie, de cultuur en de fysieke werkplek.

Het succes van bedrijven hangt af van de aandacht die zij besteden aan de ervaring van hun werknemers. De ervaring van werknemers kan een aanzienlijke invloed hebben op een bedrijf, niet alleen op het behoud van werknemers, maar ook op de productiviteit, de bedrijfscultuur en de opbrengst.

Nu de marges onder druk staan en het behoud van werknemers een moeilijke taak blijft, is dit het jaar om prioriteit te geven aan hun frontline workforce. Het afgelopen jaar heeft 58% van de organisaties met frontline medewerkers in dienst, al stappen ondernomen om de ervaring van hun werknemers te verbeteren. Dit blijkt uit de 2022 Gartner Frontline Worker Experience Reinvented Survey.

"58% van de organisaties met frontline medewerkers in dienst hebben het afgelopen jaar al stappen ondernomen om hun werknemerservaring te verbeteren."

Moderne technologie, zoals tamigo is in dit opzicht bijzonder belangrijk voor de retail sector. Aangezien het vooral jonge mensen zijn die waarde hechten aan autonomie, gemak en het hebben van een gevoel van betekenis in hun werk.

Tips voor retailers - zet Employee Experience op de eerste plaats

De nieuwe generatie wil productief en efficiënt zijn. Ze willen alleen niet dat de productiviteit ten koste gaat van hun privéleven. Met tamigo stel je hen in staat om productiever en efficiënter te zijn. Zo kunnen ze via de mobiele app van dienst wisselen en wordt het personeel in een oogwenk op de hoogte gebracht.

Het is ook cruciaal om aandacht te besteden aan een effectieve onboarding, training en teamontwikkeling. Employee engagement apps zoals Actimo kunnen hier hulp bieden.

Geef medewerkers Autonomie en Flexibiliteit

De ideeën en wensen van werknemers ten aanzien van werk zijn aan het veranderen. De overgang naar een nieuwe generatie werknemers heeft geleid tot een verschuiving in de eisen die medewerkers aan hun werk stellen. Om het personeelstekort te beperken, dient de nadruk te liggen op samenwerking, flexibel werken en transparantie in de hele organisatie. Een WFM-oplossing biedt je de transparantie die je nodig hebt voor de verschillende afdelingen.

Een gezond evenwicht tussen werk en privé is essentieel om succesvol te blijven. Bedrijven moeten extraatjes overwegen, zoals flexibele werktijden om potentiële werknemers aan te trekken. Daarnaast zijn frontlijnmedewerkers waarschijnlijk ook geïnteresseerd in andere vormen van flexibiliteit, zoals de collega's met wie ze werken en de hoeveelheid werk.

Laat Workforce Management Software je helpen

Het ligt voor de hand om als retailer te (blijven) investeren in het WFM-proces. Investeren in een softwarepakket voor planning en payroll taken bespaart tijd, verbetert de productiviteit van de werknemers en meet de prestaties. Het stelt je in staat om personeel en capaciteiten beter te plannen, verbetert het tijdbeheer en geeft je inzicht in de personeelsstructuur. Het helpt ook om personeelstekorten op verschillende locaties op te vangen.

Een goed WFM-systeem tilt je bedrijf naar een hoger niveau. Het omvat alles wat nodig is om een optimale en productieve personeelsbezetting te behouden. Zo creëert het een positieve ervaring voor werknemers en klanten, waardoor je de retentie kunt verbeteren. Het geeft je ook een voorsprong op de concurrentie en stelt je zo in staat om succesvol te zijn. Lees meer hierover in onze blog "Hoe Workforce Management het verschil maakt voor jouw bedrijf!"

Gebruik Retail Demand Forecasting

Door de snelle ontwikkelingen in de markt is het een uitdaging voor retailers om een balans te vinden tussen wat economisch verstandig is en wat nodig is om de onderneming succesvol te maken. Je personeel is een goed voorbeeld. Je werknemers leveren een grote bijdrage aan het succes van je bedrijf, maar hier staan ook kosten tegenover. Kostenbesparing mag dus nooit een doel op zich zijn. Het is zaak hier strategisch mee om te gaan zonder de prestaties van je team in gevaar te brengen. Forecasting in de retail biedt de oplossing.

Met tamigo kun je de directe kosten per werknemer in de gaten houden tijdens het roosteren. Het genereren van uitgebreide rapporten met zinvolle gegevens over de prestaties van je retail winkel helpt je om te bepalen wat je moet doen om de doelstellingen van je bedrijf te behalen.

De WFM-software is gemaakt om een optimale planning te maken door rekening te houden met competenties, beschikbaarheid en KPI’s als loonkosten, productiviteit, verwachte omzet en gebudgetteerde omzet.

Zorg er voor dat je frontlinie schittert in 2023!

Tips voor retailers - zorg er voor dat je frontlinie schittert in 2023!

Een bedrijf runnen kan moeilijk zijn, maar met de juiste middelen en advies kan je succesvol zijn. Ben je een organisatie waar je mensen het meest waardevolle bezit zijn en waar het succes van het bedrijf afhangt van het succes van het personeel? Zo ja, dan is het ondersteunen van een goede balans tussen werk en privé van vitaal belang. Succes begint door je mensen op de eerste plaats te zetten.

Niet alleen zijn werknemers gelukkiger en productiever, maar je bedrijf zal bekend staan om de aandacht voor werknemers. Dit trekt talent aan, waardoor je de besten kunt aannemen en behouden.

Succesvol ondernemen in 2023?

Laat tamigo je helpen! Boek nu een gratis demo.