Top 6 retail trends 2023

De afgelopen jaren waren een kwelling voor werknemers, winkeliers en consumenten. Dit jaar zijn de vooruitzichten echter positief en ligt de nadruk op het winkeltraject van de klant. Toch roepen de veranderingen van het afgelopen jaar vragen op voor het komende jaar. Hoe ga je om de met de stijgende kosten? Is er een manier om het personeelstekort te verhelpen? Hoe zal het consumentengedrag veranderen?

Aan het begin van 2023 is één ding duidelijk geworden voor bedrijfsleiders: de enige constante is verandering.

De trends en ontwikkelingen in de retail

Laten we eens kijken naar de meest opvallende retail trends voor 2023 en hoe je als ondernemer in kunt spelen op deze trends in de retail.

Personeelstekort

Het Nederlandse bedrijfsleven kampt al twee jaar met een ernstig tekort aan werknemers, de personeelskosten stijgen en het personeelsverloop is hoog. Deze situatie zal waarschijnlijk aanhouden in 2023.

Wat kun je hier als retailer aan doen? Leg de focus op flexibiliteit en transparantie om potentiële werknemers aan te trekken en te behouden! Geef je team meer autonomie door ze de mogelijkheid te bieden om hun (on)beschikbaarheid in de planning aan te geven. Een planner app kan de oplossing zijn om meer flexibiliteit te bieden en te helpen met de personeelsbezetting.

Dalende koopkracht

Top 6 retail trends 2023 - dalende koopkrachtAangezien de kosten voor de consument blijven stijgen, wordt het winkelend publiek zich meer bewust van de uitgaven. In een enquête van het Capgemini Research Institute gaf 67% van de respondenten aan dat retailers en merken de prijzen moeten verlagen om aan de vraag van de consument te voldoen. Daarom zoeken retailers naar manieren om hun kosten te verlagen en efficiënter te worden om producten betaalbaarder te maken.

"Retailers en merken moeten de prijzen verlagen."

Budgetten krimpen

De verwachting is dat de budgetten van veel organisaties krimpen. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de stijgende personeels- en inkoopkosten. Bedrijven in de detailhandel worden daardoor uitgedaagd om hun operationele strategie te herzien en meer te doen met minder. Dit is waar retail software kan helpen. Van geautomatiseerde processen tot retail demand planning, een goed WFM-systeem is goud waard. Retail planning software zal immers de efficiëntie verhogen en de loonkosten verlagen. Door de stijgende energie-, inkoop- en personeelskosten moeten zij meer doen met minder.

Veranderd consumentengedrag

Top 6 retail trends 2023 - veranderd consumentengedragOndanks de adoptie van online winkelen geven veel consumenten nog steeds de voorkeur aan om persoonlijk te shoppen. Mensen gaan weer vaker naar fysieke winkels. De Shopping Index van Salesforce bevestigt dit. Dit kan ook ten dele komen door de dalende koopkracht.

Uit dit rapport blijkt dat de Nederlandse e-commerce in het vierde kwartaal van 2022 met 22 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Retail bedrijven moeten hierop inspelen en vooruit plannen om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

"Nederlandse e-commerce in het vierde kwartaal van 2022 met 22 procent gedaald."

Werknemers- en klantervaring

Consumenten leggen al geruime tijd meer nadruk op de kwaliteit van hun ervaring met een bedrijf. Ze verlangen een snelle en bekwame service van personeel met de juiste expertise. Als gevolg hiervan leggen vooruitstrevende organisaties de focus op het verbeteren van de cultuur en communicatie op de werkplek. De tamigo planning app zorgt er niet alleen voor dat het juiste personeel met de juiste vaardigheden beschikbaar is, maar ook dat communicatie met je team een fluitje van een cent wordt.

Ook het gebruik van een medewerkers app zoals Actimo om de tevredenheid van jouw medewerkers te bevorderen, hen aan boord te houden, is een belangrijke factor voor succes in de toekomst.

Digitale transformatie

Zoals besproken kan technologie helpen de krapte op de arbeidsmarkt te lijf te gaan. Retailers hebben de laatste tijd dan ook veel geïnvesteerd in technologieën.

Retail winkels dienen er echter voor te waken niet te veel verschillende digitale technologieën toe te voegen. Dit leidt tot overbelasting en vermoeidheid. Een overmaat aan nieuwe digitale oplossingen en mobiele apps kan verwarring scheppen, de kosten verhogen en datasilo's creëren, waardoor het moeilijk wordt om gegevens voor zakelijke beslissingen te gebruiken.

Door tools en systemen te integreren wordt het administratieve werk geminimaliseerd, zodat je tijd bespaart. Het is dus zinvol om over te stappen op een uniforme oplossing om efficiënt te werken.

Wat moeten retailers doen om in 2023 uit te blinken?

Het is belangrijk om te blijven investeren in digitale oplossingen. Een nieuw systeem voor personeelsmanagement kan retailers en hun personeel het komende jaar een boost geven. Het helpt retailers een positieve omgeving te creëren, de klantervaring te verbeteren en kosten te besparen.

Probeer je deze retailtrends voor te blijven?

tamigo kan helpen! Vraag een gratis demo aan om te zien hoe onze workforce management software jouw bedrijf kan helpen.

Lees ook onze blog "tips voor retailers om in 2023 succesvol te zijn"